חברת אחד בע”מ (להלן – “החברה“) הינה חברה ישראלית פרטית אשר הוקמה ביום 1 בינואר 2016. כחלק משאיפה עתידית להנפיק את מניותיה למסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, בחרה החברה, על אף היותה חברה פרטית כאמור לעיל, לערוך דוחות כספיים בהתאם לתקני דיווח כספי בינלאומיים (IFRS). בדיון שנערך בחברה בדבר אופן יישום והצגת הדוחות הכספיים לשנת 2016 טרם אישורם בדירקטוריון, הושמעו הטענות הבאות:
רו”ח שי (חשב): היות שמדובר בחברה חדשה, אשר מעוניינת להנפיק את מניותיה למסחר בבורסה, עלינו לזכור כי הזהירות קודמת לכל, דהיינו, עלינו להיות מאוד שמרנים בכל הנוגע להצגת הנתונים בדוחות הכספיים. עקרון שמרנות זה, יעמוד לנו בהמשך, כאשר נפנה להנפקת מניות החברה.
רו”ח איתי (סמנכ”ל הכספים): אני לא מסכימה עם שי. אוסיף ואומר שהצורה המשפטית קודמת לכל. במצב שבו, יש סתירה בין המהות הכלכלית לבין המהות המשפטית, תמיד נבחר בצורה המשפטית.
גברת מיכל (מנכ”לית): מבחינתי, הכי חשוב שעקרון ההשוואתיות יישמר. אם אנו רוצים להנפיק את מניות החברה למסחר בבורסה, המשקיעים הפוטנציאליים חייבים לקבל “תמונה” ברורה ואחידה בכל הנוגע לתוצאות החברה בהשוואה לענף בה היא פועלת.
רו”ח יאיר (מבקר חיצוני): עלינו לזכור שאנו פועלים בהתאם לתקני דיווח כספי בינלאומיים, מכאן, עלינו לעמוד בראש ובראשונה בהוראות המסגרת המושגית לדיווח כספי שכן היא מהווה את התשתית לכללי החשבונאות וקודמת לכל.
סמן את התשובה הנכונה ביותר מבין האפשרויות הבאות:
-
כל הטענות אינן נכונות.
-
רק רו”ח שי צודק.
-
רק רו”ח איתי צודק.
-
רק גברת מיכל צודקת.
-
רק רו”ח יאיר צודק.
כל הזכויות שמורות © האוניברסיטה העברית בירושלים, הקריה האקדמית אונו, המרכז האקדמי רופין, המרכז האקדמי לב והמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט
פתרון כל הטענות אינן נכונות. רו”ח שי טועה, שכן עקרון השמרנות סותר את עקרון ההצגה הנאמנה אשר נמצא בתוך המאפיין האיכותי הבסיסי והוא מצג נאמן (סעיף 3.12 למסגרת המושגית). רו”ח איתי טועה, ההיפך הוא הנכון, המהות קודמת לצורה. כחלק מהמאפיין האיכותי הבסיסי – “מצג נאמן” על המידע המוצג לשקף את המהות הכלכלית של אירועים אשר חלו בחברה. אין המשמעות היא שאנו מתעלמים מהצורה המשפטית אלא לכך שאנו לוקחים בחשבון היבטים נוספים. גברת מיכל טועה, תחילה נזכיר כי מאפיין ההשוואתיות הינו מאפיין איכותי רצוי אך לא קריטי. חשוב שהמידע המוצג יהיה ערוך באופן שמאפשר השוואתיות בין חברות שונות לבין החברה, אבל, ישנם מצבים בהם ההשוואתיות נפגמת. כך לדוגמא: במקרים מסוימים, לחברה יש שיקול דעת בבחירת המדיניות החשבונאית שלה לגבי פריט מסוים בו התקינה הבינלאומית מציעה כמה חלופות. כמו כן, משיקולי עלות תועלת, לפעמים, לא ניתן יהיה לבצע תיקון רטרואקטיבי במצב שבו החברה בחרה לשנות את מדיניותה החשבונאית ואז ההשוואתיות נפגמת. רו”ח יאיר טועה, במטרת המסגרת המושגית ומעמדה צוין מפורשות כי המסגרת המושגית אינה מהווה תקן דיווח כספי בינלאומי, ולפיכך אינה מגדירה קביעות לגבי נושאי מדידה או גילוי מסוימים. הוראות המסגרת המושגית אינן גוברות על האמור בתקן דיווח כספי בינלאומי ספציפי כלשהו.