בחודש נובמבר 2015, חברת ‘space’ בע”מ (להלן – “החברה“) הודיעה לציבור כי ניתק הקשר עם הלוויין ‘space 5’ אשר הוביל לכשל מוחלט של פעילות הלוויין. החברה מבוטחת בחברת ביטוח בגין הלוויין בסכום כולל של 200 מיליון ₪.
החברה פנתה לחברת הביטוח לקבלת פיצוי בגין הנזק שנגרם ללוויין. יועציה המשפטיים של החברה, מעריכים כי ליום 31.12.2015 הסבירות לקבלת נכס השיפוי עומדת על 49%. בפועל, לאחר פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2015 קיבלה החברה את מלוא הפיצוי.
בישיבה שנערכה בחברה בחודש מרץ 2016 לפני פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2015 (הדוחות פורסמו ביום 31.3.2016), התעוררו חילוקי דעות בין הנוכחים בנוגע לטיפול הנדרש בתביעת החברה בדוחות הכספיים לשנת 2015.
בחר בהיגד הנכון ביותר מבין ההיגדים הבאים ביחס לדוחות הכספיים לשנת 2015:
-
אין להכיר בנכס שיפוי מאחר שנכון לסוף תקופת הדיווח אין זה ודאי למעשה שהשיפוי יתקבל.
-
יש להכיר בנכס שיפוי בהתאם לתוחלת הצפויה, כלומר בסכום של 98 מיליון ₪.
-
יש להכיר בנכס שיפוי במלוא הסכום (200 מיליון ₪), מאחר שמדובר בנזק שמכוסה בפוליסת ביטוח.
-
המקרה המדובר אינו בתחולת תקן חשבונאות בינלאומי 37 אלא בתחולת תקן חשבונאות בינלאומי 39.
-
המקרה המדובר אינו בתחולת תקן חשבונאות בינלאומי 37 אלא בתחולת תקן חשבונאות בינלאומי 16.
כל הזכויות שמורות © האוניברסיטה העברית בירושלים, הקריה האקדמית אונו, המרכז האקדמי רופין, המרכז האקדמי לב והמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט
פתרון אין להכיר בנכס שיפוי מאחר שנכון לסוף תקופת הדיווח אין זה ודאי למעשה שהשיפוי יתקבל. ראשית, המקרה בתחולת תקן חשבונאות בינלאומי 37. שנית, סעיף 53 לתקן 37 קובע כי כאשר חזוי שיתקבל שיפוי מצד אחר בגין יציאה, כולה או חלקה, הנדרשת לסילוק הפרשה, יש להכיר בשיפוי אם, ורק אם, וודאי למעשה שהשיפוי יתקבל אם הישות תסלק את המחויבות. לאור כך שיועציה המשפטיים של החברה מעריכים כי הסבירות לקבל השיפוי אינה ברמת “ודאי למעשה” ואף לא ברמת “צפוי”, החברה לא יכולה להכיר בנכס שיפוי למועד הדוח.