להלן ביאור התחייבויות בגין הטבות לעובדים מתוך הדוחות הכספיים של חברת אל על נתיבי אוויר לישראל (להלן – “החברה“) לשנת 2016:
-
הטבות לאחר סיום העסקה
הטבות לאחר סיום העסקה כוללות התחייבות לפיצויי פרישה ופיטורין, פדיון ימי מחלה, מענקי הסתגלות לעובדים בכירים והטבות מסוימות לגמלאי החברה. בנוסף, כוללות ההטבות גם תשלומי פנסיה עבור עובדים מקומיים מסוימים המועסקים בארצות הברית ובאנגליה. הטבות החברה לאחר סיום העסקה הינן בחלקן תכניות להפקדה מוגדרת ובחלקן תכניות להטבה מוגדרת.
הוצאות בגין התחייבות החברה להפקדת כספים במסגרת תכנית להפקדה מוגדרתContribution Plan) Defined) נזקפות לדוח רווח והפסד במועד קבלת שירותי העבודה, בגינם מחויבת החברה לביצוע ההפקדה.
הוצאות בגין תכנית להטבה מוגדרת
(Defined Benefit Plan) נזקפות לדוח רווח והפסד בהתאם לשיטת יחידת הזכאות החזויה (Projected Unit Credit Method), תוך שימוש בהערכות אקטואריות.
כיצד חישבה החברה את הערך הנוכחי של המחויבות בגין תכנית להטבה מוגדרת ?
-
באמצעות היוון תזרימי מזומנים עתידיים הצפויים בגין התכנית בתשואות שוק של אג”ח קונצרניות באיכות גבוהה.
-
באמצעות היוון תזרימי מזומנים עתידיים הצפויים בגין התכנית בתשואות שוק של אג”ח ממשלתיות.
-
באמצעות מכפלת היתרה בספרים בשיעור הריבית המשוקלל של החברה (WACC).
-
באמצעות היוון תזרימי מזומנים עתידיים הצפויים בגין התכנית בשיעור הריבית המשוקלל של החברה (WACC).
-
באמצעות היוון תזרימי מזומנים עתידיים הצפויים בגין התכנית בתשואת שוק של מדד ת”א-100.
כל הזכויות שמורות © האוניברסיטה העברית בירושלים, הקריה האקדמית אונו, המרכז האקדמי רופין, המרכז האקדמי לב והמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט.
פתרון באמצעות היוון תזרימי מזומנים עתידיים הצפויים בגין התכנית בתשואות שוק של אג”ח קונצרניות באיכות גבוהה. סעיף 83 ל- IAS 19 קובע כי: “השיעור שמשמש להיוון מחויבויות בגין הטבה לאחר סיום העסקה (גם ממומנות וגם בלתי ממומנות) יקבע על ידי שימוש בתשואות שוק בסוף תקופת הדיווח על אגרות חוב קונצרניות באיכות גבוהה. במטבעות בהם אין שוק בו מתקיימת סחירות גבוהה באגרות חוב קונצרניות באיכות גבוהה כאלה, יש להשתמש בתשואות השוק (בסוף תקופת הדיווח) על אגרות חוב ממשלתיות הנקובות במטבע זה. המטבע והתקופה של אגרות חוב קונצרניות או ממשלתיות יהיו עקביים עם המטבע והתקופה הנאמדת של מחויבויות בגין הטבה לאחר סיום העסקה. ראה בהקשר זה עמדת רשות ניירות ערך – עמדת סגל חשבונאית מספר 21-1. בהתאם לעמדה, בישראל מתקיים שוק עמוק באגרות חוב קונצרניות צמודות באיכות גבוהה על כן יש להשתמש בתשואת שוק של אג”ח קונצרניות בהיוון מחויבויות בגין הטבה לאחר סיום העסקה.