הטיפול החשבונאי שנקבע להכרה בנכסים מסוימים בתקינה הבינלאומית עשוי לגרור רישום של רווח או הפסד כבר במועד ההכרה לראשונה בנכס בדוחות הכספיים.
לגבי כל העסקאות המתוארות להלן יש להניח כי כל הנכסים המפורטים:
-
לא נרכשו במסגרת צירופי עסקים.
-
נרכשו בשווי הוגן (כהגדרתו בתקן דיווח כספי בינלאומי 13, מדידת שווי הוגן).
-
במועד רכישתם התהוו עלויות עסקה שניתן ליחסן במישרין לנכס.
-
ככול שרלוונטי, צפויות עלויות מכירה שניתן ליחסן במישרין למימוש (והכל כמקובל בשוק).
-
כל העסקאות שלהלן בוצעו בתאריך המאזן.
לפניכם ארבעה מקרים:
1. |
רכישת נכס לא שוטף במטרה בלעדית לממש אותו בזמן הקצר, אשר מקיים את הקריטריונים לסיווגו כמוחזק למכירה במועד הרכישה. |
2. |
רכישת נדל”ן להשקעה אשר מטופל בדוחות הכספיים על בסיס מודל השווי ההוגן. |
3. |
רכישת נכס פיננסי אשר סווג במועד ההכרה הראשוני לקבוצת נכסים פיננסיים זמינים למכירה. |
4. |
רכישת פטנט במטרה בלעדית להשתמש בו לצורך הגנה על ידי מניעת חברה מתחרה מלהשתמש בו. |
באילו מהמקרים אשר מפורטים לעיל ייתכן כי יירשם רווח או הפסד (לרבות בגין עלויות עסקה ו/או עלויות מכירה) בדוח על הרווח או ההפסד במועד ההכרה הראשוני של הנכס?
א. מקרים 1 ו- 2 בלבד.
ב. מקרים 3 ו- 4 בלבד.
ג. מקרה 1 בלבד.
ד. באף אחד מבין המקרים.
ה. מקרה 4 בלבד.
כל הזכויות שמורות © מועצת רואי חשבון
פתרון התשובה הנכונה היא: מקרים 1 ו- 2 בלבד. התקבל פתרון נוסף כתשובה נכונה: מקרה 1 בלבד. מקרה 1: נכון. ראה סעיף 11 לתקן דיווח כספי בינלאומי 5, נכסים לא שוטפים המוחזקים למכירה ופעילויות שהופסקו. במועד הרכישה של הנכס, יש לסווגו כנכס לא שוטף מוחזק למכירה. עלויות העסקה שניתן ליחס במישרין לנכס יהוו חלק מעלות הנכס (דהיינו, יהוונו לנכס) ובעת סיווגו כמוחזק למכירה (מועד רכישתו) יש למדוד את הנכס הלא שוטף לפי הנמוך מבין ערכו בספרים לבין שווי הוגן בניכוי עלויות למכירה. ולפיכך, ייתכן כי תירשם הוצאה במועד רכישתו בגין הפער שבין ערכו בספרים (המהווה שווי הוגן בתוספת עלויות עסקה שהוונו לנכס) לבין שוויו ההוגן בניכוי עלויות למכירה. מקרה 2: נכון. ראה סעיף 20 לתקן חשבונאות בינלאומי 40, נדל”ן להשקעה. דהיינו, עלויות העסקה שהתהוו במועד הרכישה יהוונו לנדל”ן להשקעה. אולם, כיוון שהנכס נרכש במועד המאזן בהתאם לשוויו ההוגן והוונו לו עלויות העסקה, במועד הרכישה אשר בוצעה בתאריך המאזן יש לשערך את הנכס לשוויו ההוגן כך שתירשם הוצאה במועד ההכרה הראשוני בגין עלויות העסקה שנבעו מרכישת הנדל”ן להשקעה. מקרה 3: לא נכון. ראה סעיף 43 לתקן חשבונאות בינלאומי 39, מכשירים פיננסיים: הכרה ומדידה. דהיינו, עלויות העסקה שהתהוו במועד הרכישה יהוונו לנכס הפיננסי אשר סווג לקבוצת נכסים פיננסיים זמינים למכירה. ולא תירשם הכנסה או הוצאה במועד ההכרה הראשוני בגין הנכס הפיננסי האמור. למותר לציין כי עלויות העסקה ייזקפו לקרן הונית (בהנחה ששוויו ההוגן של הנכס לא השתנה ממועד הרכישה). מקרה 4: לא נכון. ראה סעיף 30 לתקן דיווח כספי בינלאומי 13, מדידת שווי הוגן. ראה סעיף 27 לתקן חשבונאות בינלאומי 38, נכסים בלתי מוחשיים. דהיינו, הפטנט יוכר במועד רכישתו בספרי הישות, ועלויות העסקה שהתהוו בגינו יהוונו לנכס. ולפיכך, תירשם הכנסה או הוצאה במועד ההכרה הראשוני של הפטנט.